Wandelpaden met uitlegborden >> De wandeling met een ridder naar de Blaník

Zastavení 13 - Potok Brodec

Potok Brodec je nejvýznamnějším přítokem Blanice na území Chráněné krajinné oblasti Blaník.


Zatímco od Načeradce do Křížova je údolí Brodce tvořeno širokou luční nivou, kde pomalý tok vytváří četné meandry, mezi Slepičí skálou a Kondrackou hůrou vytváří Brodec zařízlé hluboké údolí s větším spádem, strmějšími svahy a štěrkovitým, až balvanitým charakterem toku. Kromě horních částí toku a některých přítoků nebylo koryto Brodce regulováno, a proto můžeme hovořit o přirozeném toku.
V dolním úseku Brodce se střídají místa pomalu tekoucí s písčitými a bahnitými náplavy a místa, která mají charakter podhorského toku. Členitost břehů, dna a rozmanitost ve sklonu toku vytváří podmínky pro osídlení různých druhů organismů, zejména bentosu (živočichové žijící v náplavech dna, pod kameny, větvičkami apod.).
V úsecích s vyšším spádem převažují živočichové přizpůsobení životu v silnějším proudu. K životu v rychle tekoucích vodách se přizpůsobili mnoha adaptacemi (např. seshora zploštělým tvarem těla, vytvářením lepivého povlaku apod). Jsou to organismy, které potřebují větší množství kyslíku a malé kolísání teploty vody. Při pozorném sledování můžeme spatřit zvláštní živočichy, kteří se pohybují ve zpevněných trubičkovitých schránkách z kamínků, kousků kůry, jehličí apod. Jsou to chrostíci, kteří jsou považováni za indikátor čistoty vod. Když obrátíme kamen, můžeme spatřit také blešivce, drobného korýše, který má z boku zploštělé tělo. Tito a mnozí další bezobratlí jsou potravou pro dravě se živící živočichy.
Z význačných druhů ryb se vyskytují např. pstruh obecný a vranka obecná, menší ryba s velkou seshora zploštělou hlavou. Vranky se vyskytují nejčastěji pod kameny. Protože nemají plynový měchýř, nedovedou dobře plavat a pohybují se spíše poskoky.
Brodec skýtá vhodné podmínky i pro výskyt ptáka skorce vodního. Skorci loví drobné bezobratlé živočichy pod kameny broděním či dokonce potápěním. Často je můžeme zahlédnout letět nízko nad vodou nebo sedět na kameni v potoce. Z dalších druhů ptáků zde nalezneme konipasa horského se žlutě zbarveným bříškem či drobného pěvce střízlíka obecného, který hnízdí rovněž v blízkosti vodního toku, často v březích pod kořeny.
V blízkosti vodních toků se vyskytují i drobní savci, např. tmavě zbarvený hmyzožravec rejsec vodní či velký hrabošovitý hlodavec hryzec vodní. Na kamenech si můžeme občas všimnout tmavého trusu, který páchne po rybině. Patří vydře říční, která je rozšířena podél vhodných vodních toků na celém území CHKO Blaník.

Kaart

Mapa